Ja inače nisam od osoba koje će nakuhavati zimnicu, ali prošle godine je suprug išao pomagati prijatelju u berbi grožđa i donio uz pretjeranu količinu grožđa za naše potrebe i vrećicu vinogradarskih bresaka. Naravno da je i naše djetinjstvo prošlo u nebrojenom ponavljanju raznih pravila među kojima je bilo i ono "Šteta baciti...." pa smo se uhvatili pečenja marmelade.
U mojoj kući kruh i marmelada baš i nije jelo koje je često na stolu, ali na moje iznenađenje, malo ovako, a malo onako, marmelada se potrošila i za tortu koju sam pekla mlađem sinu za prvu pričest sam morala kupiti teglicu.
Bratova supruga je, u jednom razgovoru, spomenula kako ove
godine neće raditi marmelade jer joj je ostalo od prošle, a kako oni
imaju nešto voćnjaka i vinograda u okolici Bjelovara ja sam se ponudila
da potrošim višak voća, na što su mi odgovorili "Dobro, ali si ga dođi
sama pobrati. Mi idemo u petak na produženi vikend, pokupite klince i
dođite s nama."
|
berem ribizle |
|
U "divljini" |
|
Suprug na višnji |
|
Detalj susjedovog voćnjaka |
|
Prozor u "divljini" |
Mi nismo ostali cijeli vikend, nego samo u petak. Ja, koja sebe smatram ful djetetom grada, sam ostala iznenađena koliko me je taj jedan dan napunio energijom i opustio, a dečki, koji su očekivali da će dan proći samo u berbi voća, su bili oduševljeni kad ih je ujak učio pucati iz luka i strijele.
|
Meta, "strateški" smještena između dva prozora, od kojih, na sreću, ovaj put ni jedan nije stradao. |
U subotu je moja sestra došla po dečke i odvela ih kod sebe u Karlovac, a mi smo se bacili na čišćenje voća. Odlučila sam se da ne radim miješanu marmeladu od ribizla i višanja, nego svako pečem za sebe. Držala sam se uputa na Džemfixu, jedino sam dodala više šećera, jer su ipak i višnje i ribizli dosta kiselo voće.
Ako je džem s komadićima voća, a marmelada skroz usitnjeno voće što je onda pekmez? Po Hrvatskom jezičnom portalu: " tur. ← perz. begmāz" turcizam.
wow, baš si vrijedna, vidi koliko tegli!
OdgovoriIzbrišia džemfix je spas, ko bi inače na ovoj vrućini kuhao džemove po nekoliko sati.
kod mene tri ribizle jadnice u hladu nekom životare. prethodni vlasnik zemlje nije baš razmišljao kad ih je posadio u sjeni borova, pa na jesen će na sunčanije mjesto. imaju sve skupa jedno 20 bobica sve tri zajedno :))
a što se tiče džemova za sada imamo tri tegle od jagoda i tri od marelice...kako sad voća svakakvog ima tri po tri i nabraće se do jeseni svega :)
Ni ove nisu baš na suncu, ali ih ima dosta, pa se nabere. Bilo je preko dvije kile. Obzirom da gazda nema vremena baš svaki vikend otići ponešto urediti u voćnjaku, malo je zaraslo - zato džungla u naslovu posta. Za njega i njegovu sestru (ženu od mog brata) sasvim dosta i previše.
OdgovoriIzbrišiGledala sam malo po placu (tržnici) i Kauflandu da možda nešto voća i kupim za pekmez pa da imam više vrsta, ali je u te svrhe preskupo. Jeftinije je kupiti gotov.
Prekrasna priroda.....obožavam domaće marmelade, malo truda a puno zadovoljstva kad se krene u isprobavanje....one iz dućana nisu im ni do koljena....
OdgovoriIzbrišiAdministrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši