Neki dan je kolegica donijela dva kruha na posao da nas počasti. Jedan je bio s začinima, a drugi s domaćom slaninom. Nisam tražila recept, jer sam se već izvještila u miješenju dizanog tijesta kod kuće pa mi više ne treba, ali sam dobila ideju za subotnji doručak.
Najčešće subotom klinci jedu burek kojeg donese svekrva koja kadgod ide subotom na plac svrati na jutarnju kavu. Ove subote nije bila, ja sam se probudila rano i nismo imali kruha u kući pa sam se odlučila napraviti nešto u kućnoj radinosti.
1/2 kg glatkog brašna
1 suhi kvasac
3 dl toplog mlijeka
1 dl ulja
sol
Sve sastojke staviti u posudu i miksati dok ne dobijete glatko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udvostruči. Premijesiti na pobrašnjenoj podlozi te razvaljati na pravokutnik.
Sastojci za punjenje:
2 žlice otopljenog maslaca
10 dag salame sitno nasjeckane (još bolje ako je neko suho meso)
suhi vlasac
majčina dušica
krupna morska sol
Razvaljano tijesto namazati rastopljenim maslacom, posuti vlascem, majčinom dušicom, krupnom morskom soli i sitno sjeckanom salamom
Zarolati i rezati na jedan prst debele komade i slagati u nauljen (ili maslacem namazan) pleh za pečenje.
Po vrhu još malo pouljiti (ili premazati maslacom) te staviti peći u pečnicu na 220 stupnjeva Celzijusa dok ne dobije boju.
Dobar tek!
hvala, dala si mi ideju šta da napravim za vikend, samo što ću ja prazne bez salame :)
OdgovoriIzbrišiMožeš začine jednostavno umijesiti u tijestoi peći kao kruh ili peciva. Tako ne treba razvaljati tijesto.
Izbrišie da, može, ali ovi zamotuljci su mi slatki :)
OdgovoriIzbriši