Ove godine sam sa svih strana dobila dosta raznog voća, kojeg sam, uglavnom, ukuhala u džemove i marmelade.
Kad smo već kod razlikovanja džema i marmelade: kako sad trebamo zvati džemove i marmelade kad nam je EU naredila da su džemovi samo od agruma? Do sada se kod nas kad bi rekli džem podrazumijevalo da je to s komadićima voća za razliku od marmelade gdje je voće skroz ispasirano.
Uglavnom, da se vratim na temu posta. Obzirom da se u našoj obitelji baš ne prakticira mazanje gorespomenutih voćnih namaza na kruh potrošit će se u raznim slasticama. Ljetos sam radila jedan recept dizanog tijesta s marmeladom motanog kao orehnjača i supruga je to podsjetilo na buhtle. Od tada se spremam ih napraviti. Ovo je moja prva izrada buhtli ikad. Recept sam potražila na coolinarici i iskombinirala od recepata za slatka dizana tijesta.
BUHTLE:
1 kg glatkog brašna
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
200 grama otopljenog maslaca ili margarina
ribana korica limuna
4 dl mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 kocka svježeg kvasca
1 vrećica vanili šećera
prstohvat soli
200 grama šećera
pekmez
šećer u prahu za posipanje
150 g maslaca / margarina za premazivanje tijesta
mala teglica marmelade po izboru
U 2 dl toplog mlijeka nadrobiti kvasac, dodati žličicu šećera i malo brašna. Promiješati i ostaviti da se digne.
Brašno staviti u veću zdjelu i napraviti u njemu udubljenje. 200 grama maslaca otopiti, umutiti jaja. Sve sastojke dodati brašnu i umijesiti glatko, mekano tijesto.
Tijesto prekriti prozirnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.
Dignuto tijesto pretresti na pobrašnjenu površinu i premijesiti. Tijesto razvaljati na otprilike prst debljine, izrezati na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza. Tijesto zatvoriti i oblikovati kuglice koje dobro sa svih strana premažite otopljenim maslacom i slažite u lim za pečenje.
Prekrijte folijom i ostavite još jednom da se dignu.
Peći u pečnici na 190 stupnjeva Celzijusa dok ne porumene.
Kad se ohlade posuti šećerom u prahu.
Na slici vidite koliko mi ih je ispalo od ove količine sastojaka:
Buhtle su ispale predobre, topile su se u ustima. Mislila sam kako će ostati koja dečkima za zajutrak ili užinu između povratka iz škole pa do kasnog ručka, ali do navečer su nestale. Vrijedi ponoviti.
Kad smo već kod razlikovanja džema i marmelade: kako sad trebamo zvati džemove i marmelade kad nam je EU naredila da su džemovi samo od agruma? Do sada se kod nas kad bi rekli džem podrazumijevalo da je to s komadićima voća za razliku od marmelade gdje je voće skroz ispasirano.
Uglavnom, da se vratim na temu posta. Obzirom da se u našoj obitelji baš ne prakticira mazanje gorespomenutih voćnih namaza na kruh potrošit će se u raznim slasticama. Ljetos sam radila jedan recept dizanog tijesta s marmeladom motanog kao orehnjača i supruga je to podsjetilo na buhtle. Od tada se spremam ih napraviti. Ovo je moja prva izrada buhtli ikad. Recept sam potražila na coolinarici i iskombinirala od recepata za slatka dizana tijesta.
BUHTLE:
1 kg glatkog brašna
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
200 grama otopljenog maslaca ili margarina
ribana korica limuna
4 dl mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 kocka svježeg kvasca
1 vrećica vanili šećera
prstohvat soli
200 grama šećera
pekmez
šećer u prahu za posipanje
150 g maslaca / margarina za premazivanje tijesta
mala teglica marmelade po izboru
U 2 dl toplog mlijeka nadrobiti kvasac, dodati žličicu šećera i malo brašna. Promiješati i ostaviti da se digne.
Brašno staviti u veću zdjelu i napraviti u njemu udubljenje. 200 grama maslaca otopiti, umutiti jaja. Sve sastojke dodati brašnu i umijesiti glatko, mekano tijesto.
Tijesto prekriti prozirnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.
Dignuto tijesto pretresti na pobrašnjenu površinu i premijesiti. Tijesto razvaljati na otprilike prst debljine, izrezati na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza. Tijesto zatvoriti i oblikovati kuglice koje dobro sa svih strana premažite otopljenim maslacom i slažite u lim za pečenje.
Prekrijte folijom i ostavite još jednom da se dignu.
Peći u pečnici na 190 stupnjeva Celzijusa dok ne porumene.
Kad se ohlade posuti šećerom u prahu.
Na slici vidite koliko mi ih je ispalo od ove količine sastojaka:
Buhtle jako rijetko radim, ne znam ni sama zašto, tj. vjerojatno jer za sve dizane kolače treba strašno puno vremena. Inače ih volimo. Ove tvoje divno izgledaju, a zavidim ti i na hrabrosti jer bih se bojala raditi po receptu s Coolinarike. Kako bilo, zbilja su divne!
OdgovoriIzbrišiNije 100% s coolinarike, ja si malo prilagodim. Već imam dovoljno iskustva da kad vidim sastojke i način pripreme znam što valja, a što ne i što treba "popraviti". Također su dobar orjentir komentari drugih koji su probali recepte.
Izbriši