ponedjeljak, 9. travnja 2012.

Kava - karamel torta

Ovaj Uskrs sam po prvi put radila tortu da se nisam držala striktno recepta za biskvit ili kremu. Bilo je "Idem napraviti tortu od sastojaka koje imam doma, da ne kupujem hrpu sastojaka baš za tortu".
Osim kod mog mlađeg sina koji je komentirao "Bljak, ima mi okus po kavi". Obično kad ga pitam kakvu tortu hoće za svoj rođendan uvijek veli "Onakvu kakvu si radila za Uskrs", ove godine razbijamo tradiciju, za njegov rođendan će biti recept od prošlogodišnje Uskrsne torte. 
Ostatku obitelji se dopao ukus pa sam odlučila napisati recept.
Šogorica je fotku torte vidjela na telefonu preko fejsa i bila je uvjerena da sam ju ukrasila Rafaelo kuglicama. To bi bila "jeftina" torta :lol


BISKVIT:
4 jaja
1 šalica šećera
2 žlice ruma
2 vanili šećera
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
2 žlice instant kave
2,5 šalice brašna
1 prašak za pecivo
KREMA:
1 litra mlijeka + 1/2 šalice
3 pudinga - karamela
6 žlica šećera
1 margarin ili maslac
4 žlice šećera u prahu

Za biskvit miksati cijela jaja sa šećerom, vanili šećerom i rumom. U dobro izmješana jaja dodati ulje i mlijeko, instant kavu i brašno s kojim se pomiješa prašak za pecivo. Tijesto izliti u namašćen i pobrašnjen kalup (ja sam pekla u kalupu 28 cm). Peći na 180 stupnjeva. Da li je pečeno provjeriti čačkalicom: kad čačkalica zabodena u tijesto bude suha, biskvit je pečen. Ohlađen biskvit prerezati na 3 dijela.

Puding pomiješati sa šećerom i 1/2 šalice mlijeka te ukuhati u litru kipućeg mlijeka. Ohladiti. Margarin izmiksati s štaub šećerom, dodati puding. Od dobivene kreme odvojiti 1/4, a u ostatak nadrobiti jednu koru biskvita. 
Slagati s obručem od kalupa: 1. koru biskvita, kremu s umiješanim biskvitom, 2. koru biskvita. Dobro pritisnuti i ostaviti par sati u frižideru da se poveže. Maknuti obruč. Odozgora premazati s odvojenom kremom, ukrasiti s žele bombonima i šlagom.

3 komentara:

  1. torta super izgleda :)

    a kod mene u kući rijetko kad ima sastojaka za čitavu tortu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za pohvale.
    Ove zečeke sam kupila prije, ali s namjerom da budu za uskršnju tortu, jaja, brašna, mlijeka, margarina i ulja uvijek imam u kući, a puding sam kupila na nekoj akciji 3+1 gratis pa mi je ostalo jer klinci neće puding sam kao desert jesti.

    OdgovoriIzbriši