utorak, 19. ožujka 2013.

Super jednostavne srdelice

          Već se dugo nisam ovdje oglasila. Nije da ništa ne radim, ali ako ne fotkam, bar što se bloga tiče, kao da ni nisam napravila.
           Ono što je velika promjena kod mene je da sam već dva mjeseca na dijeti i dosta mi je velika preokupacija kako pripremiti nešto za pojesti da izguram što dulje na režimu prehrane kojim ću skinuti bar većinu prekomjerne težine.
           Držim se takozvane Trotjedne dijete ili dijeta 10%:
DIJETA 10%


1. TJEDAN „čisti tjedan“

1. Dan Ponedjeljak Krumpir, sve povrće (svježe ili kuhano), može grah ili
krumpir salata, apsolutno sve, sa bilo kojim začinom i sa maslinovim uljem
2. Dan Utorak Kuhano meso (sve), naresci (hrenovke, salame, kobasice,
špek, šunka, pršut, riba…), samo ne pečeno u ulju
3. Dan Srijeda Riža i žganci (kuhano s vegetom, začiniti po želji)
4. Dan Četvrtak Mliječni dan, sve vrste sireva i jogurta (sve osim voćnih
jogurta), mlijeko vrhnje
5. Dan Petak Jajčani dan (jaja na sve moguće načine) kuhana, pečena, na
salatu
6. Dan Subota Voćni dan (sve vrste), kuhano voće bez soka, kompoti bez
šećera, konzerve voća bez soka, sušeno voće, orasi i sl.
7. Dan Nedjelja Mesni dan (sve osim pohanog), može i riba



2. TJEDAN „miješani tjedan“

1. Dan Ponedjeljak Povrće, kuhano meso (ili riba), ne miješati sa
mahunarkama, rižom i krumpirom
2. Dan Utorak Meso i povrće, isto kao i prvi dan
3. Dan Srijeda Riža s povrćem
4. Dan Četvrtak Mliječni dan, salate, voće i jaja
5. Dan Petak Jajčani dan, salate, voće, jogurti
6. Dan Subota Voćni dan (čisti)
7. Dan Nedjelja Mesni dan, povrće, ne miješati s mahunarkama, rižom i
Krumpirom (ne pohano meso)
Sve se može raditi s malo maslinovog ulja, dozvoljeni su svi začini (sol, vegeta, papar, peršin i sl.)

Piti samo vodu, kavu ili čaj s natrenom – neograničeno.

Kada je čisti tjedan 1. i 3., ne jesti juhe s mesom i rezancima.

Redoslijed: 1.tjedan, 2. tjedan, 1. tjedan, 1. tjedan, 2. tjedan, 1.tjedan….

U tri tjedna predviđeno je izgubiti 10% tjelesne mase. Poslije tri tjedna stagnacija koju treba prebroditi jer nakon nje strmoglavo padaju kile.
   
          Obzirom da imam puno za smršaviti  neke stvari sam malo "olabavila" i dozvolim si povremene "grijehe" da me ne uhvati: " ja to ne mogu...." pa da ne odustanem. Kile idu puno sporije od obećanih 10%, ali idu malo-pomalo i još nisam odustala.
          Da ne jedem stalno jedno te isto počela sam istraživati i raspitivati se što skuhati za malo novaca, da se uklapa u dijetu i da bude fino. Ovaj recept mi je prenjela kolegica s posla. Ona ga je naučila od jednog prijatelja koji je kuhar i veli da se sada srdelice u njihovoj kući samo ovako pripremaju:

SUPERJEDNOSTAVNE SRDELICE

Mjera nema nego je sve "odokativno":

Očišćene srdelice staviti u duboku tavu ili neku drugu posudu koja ima poklopac, posoliti, popapriti i preliti mješavinom ulja 1/3 i bijelog vina 2/3. Po srdelicama posuti usoljene kapare, poklopiti i kuhati na laganoj varti 20-tak minuta.

ja sam jela same, a dečki s kuhanim ječmom
          Bijelo vino se može zamjeniti vodom + sok od 1/2 limuna. Također je fino.         
          Dobar tek! 



2 komentara:

  1. Želim da dijeta uspije. Budi samo uporna. Za mene nema efikasnije dijete od one Atkinsove, a ima i odličnih recepata na tu temu (ima i na mojem blogu).
    Srdele jedino volim na gradelama, dakle na žaru, ali vjerujem da su i ovako fine. Da su zdrave, nema sumnje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam ovu odabrala zato jer je jednostavna za pratiti, mada bi mogla postati premonotona, ako si ne dam dovoljno truda oko izbora namirnica. Ovaj put sam si za cilj stavila, ne skidanje određenog broja kila u određeno vrijeme nego polako doći do nekakve prihvatljive kilaže, pa makar koliko to trajalo.
    Srdelice na ovaj način malo podsjećaju na one iz konzerve.

    OdgovoriIzbriši