subota, 31. ožujka 2012.

Namaz od medvjeđeg luka ili srijemuša

Do prošle godine nisam uopće znala za tu biljku, a kamoli da je jestiva.
Na poslu mi nikako nije stizao jedan faks u cijelosti pa sam zamolila kolegicu da mi pošalje bilo što da provjerim da li je problem u mom faksu ili kod pošiljatelja nešto ne valja. Dobila sam neke recepte za medvjeđi luk na što sam komentirala "Što bih ja s tim. Ja nemam pojma što je medvjeđi luk, a da i znam gdje bih ga nabavila." Na to sam dobila totalno neočekivano odgovor od kolege "Pa to ti raste kod mene na brijegu, ja ću ti donijeti! Mi ga beremo dok god ga ima."
O ljekovitim svojstvima ove biljke neću ovdje pisati jer ima dosta stranica na internetu gdje o tome piše i kako ju pripremiti za lijek.
Od tog istog kolege sam dobila i ovaj recept i s obzirom da mi je donio puno medvjeđeg luka, a ostalo sam imala kod kuće, odlučila sam isprobati.
Uz domaći kruh koji peče moj suprug i kobase koje mi je poslala svekrva, slastan obrok.

NAMAZ OD MEDVJEĐEG LUKA

1 šaka oraha 
"pušlek" medvjeđeg luka
sol
maslinovo ulje
Sve zajedno smiksati sa štapnim mikserom ili u električnoj sjeckalici. Ako radite veću količinu može i u multipraktiku. Ulja dodavati da se dobije kremasta masa. Ja nisam mjerila količinu nego sam dodavala malo po malo dok nisam dobila željenu gustoću.




4 komentara:

  1. Čula sam za taj luk ali ga nisam probala.
    Ovaj namaz izgleda super.Što je to "pušlek"?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja mislim da je točan prijevod zavežljaj ili vezica, a u Zagorju, Prigorju, vjerojatno i Podravini se koristi za buketić cvijeća, ili kad na tržnici mladi luk prodaju u "pušlekima". Možeš staviti otprilike koliko zagrabiš šakom.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala ti za ovaj recept,nisam znala da se može kombinirati s orasima.....jako volim medvjeđi luk iako ga u rijeci baš ne prodaju na tržnicama pa se snalazim na razne načine:)).....

    OdgovoriIzbriši
  4. ...obožavam medvejeđi luk i stavljam ga u sve kad mu je sezona... divno si napravila ovaj pesto od njega...ovo obavezno radim kad dođe proljeće... :)

    OdgovoriIzbriši