četvrtak, 6. prosinca 2012.

Plahta s gumicom.

          Ovo je bio stvarno brz i jednostavan projekt, ali bez obzira na to, meni je bilo veselje odraditi ga.
           Fotki i nemam puno, ali za nekog početnika u šivanju preporuka da s ovakvim projektom je dobro započeti "karijeru šivača hobista". Evo uputica kako sašiti "jogi plahtu" ili plahtu s gumicom.
          Za početak treba uzeti mjeru: dužina, širina i visina madraca. Veličina četverokuta s kojim počinjete raditi je: Dužina = dužina madraca + 2 x visina madraca + dodatak za dio plahte koja ide ispod madraca i porub u koji se uvlači gumica (bar 10-tak centrimetara) x Širina = širina madraca 2 x visina madraca + dodatak za dio plahte koja ide ispod madraca i porub u koji se uvlači gumica (bar 10-tak centrimetara).
          Madrac za koji sam ja radila plahte je 120x60x16, znači dimenzije materijala su D: (120 + 32 + 10)=162cm,  Š: (60 + 32 + 10)=102cm.
         Osim tkanine za plahtu trebaju vam 2 komada lastike i konac u boji materijala za šivanje, krojačke škare i šivaća mašina. Ja sam uzela 2 x 60 cm lastike (širina madraca).        
         Krojenje je jednostavno: izrežite pravokutnik dimenzija 162x102 cm, na kutovima pravokutnika izrežite kvadrate dimenzija visine madraca + dodatka za ispod. U mom slučaju 16 + 10, znači kvadrat veličine 26 x 26 cm.

         Stranice izrezanog kvadrata preklopite i sašijte usko uz rub, i tako sva četri kuta plahte, pazeći pri tom da vam šav na svim kutovima bude s iste strane. Kod jednobojnog flanela i slabe rasvjete je lako zamjeniti pravu i krivu stranu materijala.
         Obradite rub cik-cak bodom, ili na endlericu, ako ju imate.
         Krajeve lastike pričvrstite (zašijte cik-cak bodom) uz rub plahte (ja sam ju prišila na 15 cm mjereći od "kuta" plahte). Sada pažljivo porubljujte plahtu pazeći da vam lastika ostane slobodna unutar šava. Kada povlačite lastiku da bi vam dio koji tek trebate zašiti bio ravan, pazite da vam je igla ubodena u materijal da vam se sve skupa ne pomakne i ne izvuče konac.

Ovako izgleda gotova plahta presavijena na pola.

         Mislim da slijedeće plahte za nas doma šivam sama.
link party:

Crafty Confessions


Broj komentara: 8:

  1. Hvala za ovo, baš imam krasnu plahtu koju ne koristim jer nema gumice. A ogromna je, tako da je moguća ova izvedba....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago. Prvo sam pomislila, pa to je tako jednostavno da je bezveze pisati ovako detaljan post, a onda možda ipak nekog baš ta jednostavnost podsjeti da neke stvari možemo i sami.

      Izbriši
  2. E bas sam mozgala i ovo mi je trebalo.Hvala:)))Mogu li postaviti na svom blogu,link ka Vasem postu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da možete postaviti link. Drago mi je da je nekome pomogao ovaj post.

      Izbriši
  3. Svaka čast, uvijek je dobrodošla pomoć. Imam više komada plahti koje bi mogla prekrojiti. Imam madrac 140 x 200.Kolike mjere moraju biti za ovakovu plahtu. Molim pomoć, da ne bih previše odrezala

    OdgovoriIzbriši
  4. Viki, na ove dimenzije dodaj sa svake strane centimetara koliko ti je visok madrac + bar 8 cm za šav i da je malo ispod madraca.

    Sorry izbrisala sam prvi komentar zbog tipfelera

    OdgovoriIzbriši