utorak, 8. siječnja 2013.

Domaći omekšivač za rublje

         U zadnje vrijeme mi je dok bih vješala veš na sušenje, te dok bih peklala uvijek "procurio" nos i počela bih užasno kihati. Prva reakcija mi je bila da prestanem koristiti omekšivač za rublje, ali nekako mi bez omekšivača, kao da pranje nije kompletno.
          Čitala sam po internetu da neki stavljaju običan ocat umjesto omekšivača. Ni to mi nije baš bilo rješenje koje bih samo tako prihvatila, a onda sam naišla na "hommade" omekšivač. Recept je bio s jeftinim regeneratorom za kosu, a kako kod nas regeneratori baš i nisu jeftini, a opet, tko zna kakve kemikalije i u njima koriste.
          Odlučila sam još malo pregledati internet i vidjeti što se nudi.

          Uglavnom su svi recepti ocat+soda bikarbona+regenerator, a meni je zapeo za oko ovaj, koji sad više ne mogu naći da stavim link na originalnu stranicu.


1 šalica sode bikarbone
6 šalica običnog alkoholnog octa
8 šalica tople vode
10-tak kapi esencijalnog ulja po izboru 

           U većoj posudi šalici sode dodajte jednu šalicu tople vode. Dobro promiješajte da se soda otopi. Po malo, miješajući dodajte ocat. Dodavanjem octa mješavina će se pjeniti i to je normalno jer dolazi do kemijske reakcije.



          Dodajte ostatak vode te 10-tak kapi esencijalnog ulja po izboru. Ulje je za miris i može i bez njega, a ako želite jači miris možete dodati i više.
          Mješavinu prelijte u neki stari karnister od omekšivača i koristite oko pola šalice tekućine po pranju. 

          Prije upotrebe promućkati jer će se ulje podići na površinu, pa ćete miris osjetiti samo prvih nekoliko pranja. Ja stavljam otprilike do 2/3 mjere u pretincu za omekšivač stroja za pranje rublja.  
        

Broj komentara: 16:

  1. Radim upravo takav! Dobro je da si izbjegla onaj s regeneratorom jer opet je to nešto "umjetno". Ovo je najbolje i ekološki najprihvatljivije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš kakav dobar recept za prašak za veš? To mi je izgleda slijedeći korak, ali sad sam ga na nekakvim akcijama nakupovala pa će pričekati neko vrijeme.

      Izbriši
  2. inače ne koristim omekšivače, jer su mi nekako višak, ne smatram ih neophodnim prilikom pranja veša, ali ovaj tvoj recept ću iskoristiti, jer mi povremeno ipak treba neki omekšivač za osjetljive tkanine.

    hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam probala prati bez omeškivača, ali kao da mi nešto fali.Nisam sigurna jel' to navika ili što jer baš (osim ručnika) veš i nije tako krut ako se pere bez njega.

      Izbriši
  3. Pa to je fantasticno!!!!! Probacu obavezno!!!;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Negdje prije sam tražila ovakav recept za omekšivač domaće proizvodnje, kad evo tebe s istim:) Puno ti hvala na receptu, baš to zražim:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ga našla, zapisala na post it i kad sam ga ponovno tražila da stavim link na originalan recept, jer ima još neka objašnjenja i komentare, nisam više mogla naći :lol

      Izbriši
  5. I kako se pokazao recept :) ?
    Ja volim kad mi miriše veš, dešavaa li se to sa ovim :) ?


    http://majolinacity.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S ovom količinom ulja baš i ne. Možeš kapnuti direktno u pretinac za omekšivač još malo. Ja ću ga nastaviti koristiti jer više ne kišem kao luda kad peglam, tako da se za primarni razlog pravljenja pokazalo uspješnim.

      Izbriši
  6. Odgovori
    1. Ja ne vidim baš pretjeranu razliku između kupovnog i ovog. Za ručnike baš ne mogu 100% tvrditi jer su moji svi dosta stari, a ja ni nisam ljubitelj premekanih ručnika. Jedino je razlika što s ovim ne miriši veš kao sa skupljim kupovnim, ali i to se može korigirati količinom mirisnih ulja.

      Izbriši
  7. draga Jadre, vec neko vrijeme koristim domaci deterdjent za rublje koji sam izradjujem, i onda mi je pred par dana palo na pamet dali postoji domaca verzija omeksivaca za robu. i eto me, naletio sam na tvoj "blog" :)))
    neizmjerno sam sretan i zahvalan :)
    eto da se upotpunimo ja ti dajem link s receptom za izradu domacek deterdjenta za rublje s konim sam ja i moji ukucani zadovoljni.
    lijep pozdrav
    http://www.gazdarica.com/stranice/ljepota/prirodna-kozmetika/Eko-deterdzent-za-rublje

    naturelife

    OdgovoriIzbriši
  8. Pazite, jer ocat nagriza sve gumene dijelove u perilici rublja (opekli smo se s time...)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja probala.Sirce se ne oseti. Nemam gumenih delova u masini,a ako stavite vise ulja bas lepo zamirise.I da nesto jeste mekse nesto ne bas ali u sustini je skroz super i mnogo manje kosta od ovih vestackih.Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši