četvrtak, 17. listopada 2013.

Zagrebačke buhtle

          Ove godine sam sa svih strana dobila dosta raznog voća, kojeg sam, uglavnom, ukuhala u džemove i marmelade.
           Kad smo već kod razlikovanja džema i marmelade: kako sad trebamo zvati džemove i marmelade kad nam je EU naredila da su džemovi samo od agruma? Do sada se kod nas kad bi rekli džem podrazumijevalo da je to s komadićima voća za razliku od marmelade gdje je voće skroz ispasirano.
           Uglavnom, da se vratim na temu posta. Obzirom da se u našoj obitelji baš ne prakticira mazanje gorespomenutih voćnih namaza na kruh potrošit će se u raznim slasticama. Ljetos sam radila jedan recept dizanog tijesta s marmeladom motanog kao orehnjača i supruga je to podsjetilo na buhtle. Od tada se spremam ih napraviti. Ovo je moja prva izrada buhtli ikad. Recept sam potražila na coolinarici i iskombinirala od recepata za slatka dizana tijesta.
BUHTLE:
1 kg glatkog brašna
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
200 grama otopljenog maslaca ili margarina
ribana korica limuna
4 dl mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 kocka svježeg kvasca
1 vrećica vanili šećera
prstohvat soli
200 grama šećera
pekmez
šećer u prahu za posipanje
150 g maslaca / margarina za premazivanje tijesta
mala teglica marmelade po izboru

U 2 dl toplog mlijeka nadrobiti kvasac, dodati žličicu šećera i malo brašna. Promiješati i ostaviti da se digne.
Brašno staviti u veću zdjelu i napraviti u njemu udubljenje. 200 grama maslaca otopiti, umutiti jaja. Sve sastojke dodati brašnu i umijesiti glatko, mekano tijesto.
Tijesto prekriti prozirnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.
Dignuto tijesto pretresti na pobrašnjenu površinu i premijesiti. Tijesto razvaljati na otprilike prst debljine, izrezati na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza. Tijesto zatvoriti i oblikovati kuglice koje dobro sa svih strana premažite otopljenim maslacom i slažite u lim za pečenje.
Prekrijte folijom i ostavite još jednom da se dignu.
Peći u pečnici na 190 stupnjeva Celzijusa dok ne porumene.
Kad se ohlade posuti šećerom u prahu.

           Na slici vidite koliko mi ih je ispalo od ove količine sastojaka:

          Buhtle su ispale predobre, topile su se u ustima. Mislila sam kako će ostati koja dečkima za zajutrak ili užinu između povratka iz škole pa do kasnog ručka, ali do navečer su nestale. Vrijedi ponoviti.



The Chicken Chick

2 komentara:

  1. Buhtle jako rijetko radim, ne znam ni sama zašto, tj. vjerojatno jer za sve dizane kolače treba strašno puno vremena. Inače ih volimo. Ove tvoje divno izgledaju, a zavidim ti i na hrabrosti jer bih se bojala raditi po receptu s Coolinarike. Kako bilo, zbilja su divne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije 100% s coolinarike, ja si malo prilagodim. Već imam dovoljno iskustva da kad vidim sastojke i način pripreme znam što valja, a što ne i što treba "popraviti". Također su dobar orjentir komentari drugih koji su probali recepte.

      Izbriši