četvrtak, 24. svibnja 2012.

Torta za prvu pričest

         Kao što sam napisala u prošlom postu, moj mlađi sin je imao u nedjelju prvu pričest. I, naravno, kakva bi to bila prva pričest bez fešte. A, kakva bi to bila fešta bez torte.
         S obzirom da nemam love za naručiti nekakvu fensi tortu, a k tome volim peči kolače i torte, pogotovo sad kad su dečki porasli pa imam i "mir" od njih u kuhinji bacila sam se na izradu torte na tri kata:




          Slova baš nisu napisana krasopisom i torta nije sva zaglađena i dekoracija savršena, ali je dijete bilo sretno i svi koji su tortu probali su hvalili ukus.
          Prizemlje torte je od dva biskvita. Jedan od oraha i drugi od lješnjaka po receptu s Coolinarike od Masaterine Torte od oraha s vodom:


Sastojci:
20 dag brašna
30 dag šećera
10 dag mljevenih oraha
10 žlica vode
pola praška za pecivo
5 jaja

Priprema tijesta:

Žutanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati vodu - žlicu po žlicu. Zatim dodati brašno

izmiješano s praškom za pecivo, orahe promiješane sa rumom i snijeg od bjelanjaka. Lim nauljiti,

pobrašniti i staviti peci tijesto na 180 st.C. - oko 45 - 50 min, ovisno o pećnici.


Biskvit od lješnjaka je napravljen po istoj recepturi jedino su orasi zamijenjeni lješnjacima. Krema nije po tom receptu, nego je šlag + krema tipa linolade. Omjere nemam nego sam jednostavno uzela slatko vrhnje (iz litre odlila otprilike za 3 dcl) izmiksala u šlag i dodala nekoliko vrhom punih žlica kreme tipa linolada, eurokrem, nutela.

          Srednji kat torte je također po receptu s coolinarike za šarenu punč tortu od broccoli-a. S ukusom torte su jednako oduševljeni odrasli kao i djeca, koju dodatno veseli što je torta šarena.
Recept je ovdje: http://www.coolinarika.com/recept/sarena-punc-torta/
Ja sam napravila izmjenu utoliko da sam pekla 4 biskvita:
- biskvit od vanilije,
- biskvit od malina,
- biskvit od kivija (puding od limuna + pola bočice ekstrakta od kivija)
jer mi sin voli zelenu boju
i, sin je izrazio želju da ima jedan plavi dio, pa sam radila
- biskvit od borovnica (puding od vanilije + pola bočice ekstrakta od borovnice)
 i sukladno tome rezala 4 kruga.
         Na žalost nisam dobila plavu boju nego nekakvu sivu, ali zato torta nije bila ništa manje ukusna.
         Gornji kat torte - srce je schwarzwald torta.
Nezavršena torta


Izrezana torta



Pekla sam dva čokoladna biskvita po receptu za čokoladni biskvit iz šarene punč torte. Biskvit je ukusan, ali dosta čvrst i malo suhlji pa bi bilo dobro da sam ga jače navlažila sa sokom iz kompota od višanja.

Torta je izvana premazana s kremom od vrhnja i bijele čokolade s kokosom.

1 l slatkog vrhnja
60 dag bijele čokolade

Vrhnje zagrijati i u njemu otopiti čokoladu. Dobro ohlađeno izmiksati.



3 komentara: