subota, 3. svibnja 2014.

Bajadera torta

          Ovo je torta za koju ne treba pečnica, vrlo je jednostavna za pripremanje, a po sastojcima mi je odmah bilo jasno da će se dopasti mom suprugu. Obzirom da je kremasta i na mojoj listi prolazi super. Sigurno ću ju češće spremati jedino što mislim da u sloj s keksima ipak treba malo više soka od naranče. Možda i poduplam količinu smjese od oraha.

Sastojci:

300 g mljevenog plazma keksa
375 grama maslaca
390 grama šećera u prahu
100 grama pokolade za kuhanje
250 grama mljevenih oraha
100 ml soka od naranče
500 ml mlijeka
2 vrećice praška za šlag ili pola litre biljnog šlaga
2 vrećice praška za puding od vanilije
250 ml mlijeka
150 g šećera

Priprema:
krema:
Promiješati 10 ml mlijeka i prašak za puding. Neprestano miješajući, razmekšani puding dodajemo u uzavrelih 400 ml mlijeka u koje smo dodali 150 gšećera i kuhamo dok puding ne dobije potrebnu gostoću. Ostaviti da se ohladi.
Mikserom miješamo 125 g maslaca i 30 rama šećera u prahu dok maslac ne postane pjenast. Dodamo ohlađeni puding i miješamo dok se smjesa ne sjedini.
 1. smjesa:
Čokoladu rastopimo na pari (ili u mikrovalnoj pećnici). Rastopimo 125 g maslada, dodamo mljevene kekse i ćlicom sjedinimo sastojke. Zatim dodamo rastopljenu čokoladu, 50 ml soka od naranče (ja ću drugi put staviti malo više, jer mi se čini da je donji sloj bio malo tvrdi) 130 grama šećera u prahu i miješamo dok se sastojci ne sjedine
2. smjesa:
Rastopiti 125 g maslaca, dodati mljeven orahe i sjediniti sastojke. Dodati 130 g šećera u prahu 50 ml soka od naranče i miješati dok se sastojci ne sjedine.
Na podlogu za tortu stavimo obruč (ja imam plastični, ukoliko nemate može poslužiti i obruč od kalupa za pečenje torti).


Prvo stavljamo 1. smjesu od keksa i čokolade, izravnamo površinu i na to ide 2. smjesa s orasima. Ponovno poravnati površinu te preko toga stavljamo kremu od pudinga. Poravnamo. Ostaviti na nekoliko sati u frižider da se stisne.
Izradimo čvrsti šlag. Kada se torta stisnula maknemo obruč te tortu premažemo šlagom te ukrasimo tortu.

Jedan savjet: da bi dobili savršeno ravnu površinu, nije dovoljno samo imati dobar alat odnosno onu dugačku lopaticu za mazanje kreme već svaki put kad izravnavate porvšinu treba skinuti šlag (ili kremu) koji je ostao na lopatici. Ja sam prije pokušavala zagladiti sav šlag ili kremu koju bih stavila na vrh torte bez da mičem višak s lopatice i zbog toga nikad nisam uspjevala dobiti potpuno glatko i ravno.

2 komentara: